Διαθλαστική χειρουργική

Η μέθοδος LASIK συνδυάζει δύο στάδια κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αρχικά νε τη βοήθεια του FemtoSecond Laser το οποίο προσφέρει τη μέγιστη ακρίβεια κοπής, δημιουργείται ένας λεπτός κρημνός στον κερατοειδή χειτώνα. Ο κρημνός αυτός ανασηκώνεται και στη συνέχεια με την βοήθεια ενός δεύτερου laser (Excimer Laser) επιτυγχάνεται η επιθυμητή σμίλευση του κερατοειδή ώστε να διορθωθεί το διαθλαστικό σφάλμα (μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία).

Ο κρημνός επανατοποθετείται και κλείνει χωρίς συρραφές μετά από λίγα λεπτά και χωρίς την χρήση οποιουδήποτε μηχανικού κερατόμου (Bladeless LASIK). Οφθαλμικές σταγόνες ενσταλάσσονται στο μάτι για να διευκολύνουν τη θεραπευτική διαδικασία. Η αποκατάσταση της όρασης είναι χαρακτηριστικά γρήγορη και υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου μετεγχειρητική ενόχληση.
Η μέθοδος PRK διορθώνει σχετικά χαμηλού βαθμού μυωπία, χαμηλή έως μέτρια υπερμετρωπία και αστιγματισμό.

Στη PRK, το επιθήλιο, δηλαδή το στρώμα των κυττάρων που καλύπτουν τον κερατοειδή χιτώνα, αφαιρείται και το Excimer Laser αλλάζει την καμπυλότητα του κερατοειδή χιτώνα για να διορθώσει το διαθλαστικό σφάλμα.

Ένας φακός επαφής τοποθετείται στο τέλος της επέμβασης για να επιταχύνει την επιθηλιοποίηση, η οποία διαρκεί συνήθως τρεις έως πέντε ημέρες. Επειδή η PRK αλλάζει την εξωτερική επιφάνεια του κερατοειδή χιτώνα η πλήρης αποκατάσταση της όρασης καθυστερεί λίγο περισσότερο από ότι στην τεχνική LASIK.

H PRK και οι συναφείς μέθοδοι επιφανειακής αφαίρεσης (LASEK, EPILASIK) συστήνονται ως μέθοδοι επιλογής αντί της LASIK για τους ανθρώπους που έχουν λεπτούς κερατοειδείς χιτώνες, καθώς και για διόρθωση μικρού ή μετρίου διαθλαστικού σφάλματος.

Ένθεση Ενδοφακού (Intraocular Refractive Lens- IRL)

Μέχρι σήμερα, η διαθλαστική χειρουργική επέμβαση για μερικούς ανθρώπους με πολύ υψηλούς βαθμούς μυωπίας ή υπερμετρωπίας δεν μπορεί να αποτελέσει πρώτη επιλογή. Το ποσό διόρθωσης που απαιτείται δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί ακίνδυνα μέσω των Excimer Laser χειρουργικών τεχνικών που αναδιαμορφώνουν τον κερατοειδή χιτώνα. Έτσι ενδοφακοί γνωστοί ως Intraocular Refractive Lenses μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να θεραπεύσουν τους ασθενείς που έχουν διαθλαστικά προβλήματα που υπερβαίνουν τα ασφαλή όρια που απαιτούνται από το Excimer Laser.

Προκειμένου να συντηρηθεί η δυνατότητα που απαιτείται για την προσαρμογή, ο φυσικός φακός δεν αφαιρείται από το μάτι. Ο ενδοφακός εμφυτεύεται χειρουργικά μέσα στο μάτι μπροστά από την ίριδα ή το φυσικό φακό του ματιού. Πρόκειται δηλαδή για μια ενδοφθάλμια χειρουργική επέμβαση.